18 kwietnia 2018

Jak zaprojektować ergonomiczną kuchnię

Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w każdym domu. Bez względu na to, czy przestrzeń kuchenna jest duża, czy niewielka, należy ją zaplanować w odpowiedni sposób. Projekt kuchni zaczynamy od inspiracji, marzeń związanych z przestrzenią do zagospodarowania. Musimy jednak pamiętać, że często to co ładnie wygląda na zdjęciach, jest mało funkcjonalne. Dlatego ważnym zagadnieniem jest ergonomia. Ergonomia kuchni sprawdza sposób zaprojektowania kuchni we wszystkich jej elementach, aby zoptymalizować nasze ruchy i zminimalizować stres, który kładziemy na nasze ciało podczas wykonywania codziennych czynności kuchennych.

fot.Salony Agata
Kuchnię można porównać do "linii produkcyjnej", gdzie kolejność ustawienia poszczególnych sprzętów ma istotne znaczenie. Przyjęto stosować pionowy podział stref, który pozwala na bardzo wygodne jej użytkowanie. Każda kuchnia może być podzielona na pięć stref, niezależnie od wielkości i układu.



fot.Salony Agata

  • Zapasy (lodówka, zamrażarka)
Powinna być zlokalizowana jak najbliżej wejścia, aby można mieć do niej łatwy dostęp i móc szybko złożyć zakupy po powrocie ze sklepu. Posiadanie blatu obok lodówki pomaga przechowywać artykuły spożywcze lub spożywać posiłki bez utrzymania lodówki otwartej na długi czas. Jeżeli decydujemy się na umieszczenie spiżarni w domu, jest to również idealne miejsce, aby zlokalizować ją tuż obok tej strefy.


  • Strefa przechowywania (miski, talerze, garnki, sztućce, szklanki)
To miejsce na wszystkie talerze, sztućce, szklanki, czyli naczynia służące do spożywania posiłków, a nie ich przygotowywania. Istotna, aby znajdowały się w jednym miejscu, tak aby każdy bez problemu mógł je odnaleźć. Strefa przechowywania powinna znajdować się w pobliżu strefy zmywania, tak aby naczynia prosto ze zmywarki lub suszarki trafiały do szafki.

  • Strefa zmywania (zmywarka, suszarka, zlew, pojemniki na śmieci)
Trafiają tu brudne naczynia ze stołu lub te w których przygotowujemy posiłki w sąsiedniej strefie. W tym obszarze powinny znajdować się również niezbędne środki czystości oraz pojemniki do segregacji odpadów.

  • Strefa przygotowywania (blat roboczy, deski, miski, przyprawy, roboty kuchenne)
Prawidłowo zagospodarowany obszar roboczy powinie znajdować się w sąsiedztwie zlewozmywaka i płyty kuchennej zlokalizowanej po prawej stronie. Pamiętajmy, że im większy obszar blatu roboczego, tym większy komfort przygotowywania posiłków. Odpowiednie rozmieszczenie naczyń, przypraw i produktów niezbędnych podczas gotowania ułatwi i skróci czas pracy.

  • Strefa gotowania (kuchenka, piekarnik, mikrofalówka)
Tu znajduje się "serce" naszej kuchni. Ważne, aby zadbać o odpowiedni wyciąg zamontowany nad płytą kuchenną. Powinien on odpowiadać szerokości kuchenki lub być nieco większy, dzięki czemu zapachy z kuchni nie będą roznosiły się po całym domu. Jest to szczególnie ważne, kiedy nasza kuchnia stanowi otwarta przestrzeń z salonem lub jadalnią. Korzystnym rozwiązaniem jest zamieszczenie sprzętu AGD w tzw. zabudowie słupkowej. Umieszczenie piekarnika na wysokości ok 90 cm ułatwi wkładanie i wyjmowanie potraw. Należy zapewnić również wystarczająco dużo miejsca na garnki, pokrywki, blachy do pieczenia i przybory płyty kuchennej.

fot. Salony Agata
Powyższy układ na strefy może występować w różnych układach, który jest przeważnie ograniczony kształtem naszej kuchni. Przyjmuje się, że najmniej wygodny jest układ kuchni jednorzędowej, a najkorzystniejszy w kształcie litery U, gdzie tzw. trójkąt roboczy jest najbardziej zwarty i zapewnia sprawne przemieszczanie się pomiędzy kuchenką-zlewem-blatem roboczym.




źródło
Trójkąt roboczy

W przestrzeni kuchennej odbywają się trzy główne czynności: przygotowywanie żywności, gotowanie i zmywanie. Ważne, aby każde z tych miejsc było łato dostępne względem siebie, a osoba korzystająca z nich bez problemu poruszała się pomiędzy poszczególnymi strefami. Jedną z bardzo prostych zasad jest stworzenie tzw. trójkąta roboczego. 
Odległość między urządzeniami w trójkącie roboczym powinny mieścić się w następujących przedziałach:

-między lodówką, a zlewozmywakiem: 120-210 cm,
-między zlewozmywakiem, a kuchenką: 120-210 cm (ew. 90 cm w małych pomieszczeniach),
-między lodówką, a kuchenką: 120-270 cm.




Schematy trójkąta roboczego względem poszczególnych układów kuchni


fot. Salony Agata

fot.Salony Agata

Projektowanie przestrzeni z myślą o ergonomii kuchni ułatwia nam pracę. Nie jest to jednak ściśle narzucony schemat według którego należny planować, a ma za zadnie jedynie ułatwić nam jej aranżację. Każdy z nas potrzebuje innych wielkości oraz rozmieszczenia poszczególny stref w swojej kuchni. Często wynika to z ograniczonej przestrzeni lub potrzeb. Miłośnicy gotowania zdecydują się na duży blat roboczy lub wyspę kuchenną, co okaże się zbędne dla osób, które gotują w domu tylko sporadycznie. Innymi priorytetami będą kierować się osoby posiadające duże rodziny, a jeszcze innymi osoby, które mieszkają same lub często jedzą poza domem. 

Wpis powstał przy współpracy z Salony Agata.

7 komentarzy

  1. Świetny wpis pełen inspiracji. Właśnie planuję remont kuchni, więc czym więcej pomysłów, tym lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie, że wpis się przyda :) Udanego remontu!

      Usuń
  2. Bardzo inspirujący blog. Interesuje się taką tematyką. Będę odwiedzać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, zapraszam! :)

      Usuń
  3. Niezwykle przydatny wpis. Dzięki za wyjaśnienie wszelkich wątpliwości, porady na pewno będą wykorzystane przy projektowananiu kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny tekst, bardzo przydatne porady, dzięki niemu każdy może sam spróbować zaprojektować kuchnię marzeń :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znakomity wpis z bardzo dobrze wyjaśnionymi kwestiami co jak powinno być rozmieszczone w kuchni. Na pewno nie raz wrócę do tego artykułu.

    OdpowiedzUsuń

TOP